Xbox Series X kicsomagolás – képekkel
dreampage 2020. Oct. 28.

Hamarosan a boltokba kerül a Microsoft következő generációs konzolja, a Series X. Most végre bepillanthatunk abba, milyen csomagolásban érkezik a valaha készült legerősebb Xbox!

Az elmúlt hetekben a Microsoft fokozatosan bővítette az Xbox Series X megjelenés előtti elérhetőségét a sajtó és a videósok körében. Az első darabok október második felében Magyarországra is megérkeztek, a mai nappal pedig részletesen is beszélhetünk az új konzol csomagolásáról. Következő generációs konzolhoz újfajta doboz illik, a Microsoft pedig az Xbox Adaptív Kontroller tapasztalatait felhasználva egy praktikusabb és igényesebb kiszerelést alkotott.

Megjegyzés: ez a cikk a Magyarországon is forgalomba kerülő, közép-európai / magyar felirattal ellátott kereskedelmi (retail) csomagot mutatja be, vagyis ez pontosan az a doboz, amit a hazai boltok polcain találunk majd meg, 2020. november 10-től.


Az Xbox Series X konzol egy 375x295x215 mm méretű dobozban érkezik. Ez vastagabb, viszont keskenyebb, és kicsit alacsonyabb, mint az Xbox One X doboza, egy kompakt, kifejezetten jó alakú megoldás. A doboz elején a konzol közelképe, oldalán a funkciókat részletező feliratok (magyarul is), hátul pedig egy teljes méretű Halo Infinite artwork virít. Alakja és a Series X zöld, lyukacsos szellőzője miatt nehezen összetéveszthető a korábbi konzolokkal, vagy akár a Series S-sel. Füle nincs, úgyhogy kézben körülményes hordozni, de a boltok valószínűleg úgyis reklámszatyorba / táskába teszik majd.

Maga a doboz összesen négy helyen van leragasztva, ám a kinyitásához nincs szükség késre vagy bármilyen vágóeszközre. Az Xbox Adaptív Kontroller csomagolásából okulva (amit úgy terveztek meg, hogy fogyatékkal élők is könnyen kinyithassák) a Series X dobozának leragasztásai egyszerűen, kézzel megfoghatók és lehúzhatók. Így ha ajándékba vesszük, a gyerek kezébe sem kell kést adni, bárki saját maga is biztonságosan kinyithatja a dobozt. Az elülső fedlap felfelé nyílik, akár egy kincsesláda, benne középen a „kinccsel”: az Xbox Series X fekete fóliába csomagolva várja, hogy felfedezzék.

A csomag igényes, gumiszerű habbal van kibélelve, ami nem törik, nem szakad, a felső része a fedőlapba van ragasztva, ezt ne is próbáljuk kiszedni. A konzol mögötti kis karton fiók kihúzható, ebben vannak a tartozékok: 1 db fekete Xbox Series X kontroller, a szokásos Duracell elempáros, egy tápkábel és egy HDMI 2.1 szabványú, ultranagy sávszélességű kábel, amit a rajta lévő felirat is megerősít. Ez a kábel átengedi az akár 4K/120 fps jelet is, így tökéletes párja a Series X konzolnak. Természetesen minden, akár régebbi HDMI porttal rendelkező tévével és monitorral is használható. A „papírmunkát” egyetlen lapból álló üzembe helyezési útmutató és a szokásos garanciafüzet képviseli – Redmondban a környezetvédelem jegyében minimumra csökkentették a papírhasználatot.

Az új kontrolleren azonnal érződik, hogy egy lépés előre, az anyaghasználat és az összeszerelés minősége is erről árulkodik. Érdekesség, hogy az Xbox gomb alapból a kontrolleren és a konzolon is fekete, csak bekapcsolt állapotban világítanak fehéren. Szerintem így jobban is néz ki. Kézbe véve rögtön érezhető, mennyivel igényesebb az egész – az érdesebben textúrázott markolatok szinte tapadnak az ember kezébe, a felső ütközőgombok (LB, RB) és a ravaszok szintén matt, textúrázott kialakítást kaptak, aminek köszönhetően jóval kényelmesebben és biztosabban kezelhetők a legintenzívebb játékok során is. Az ABXY gombok egy kicsit nagyobbak, laposabbak, és közelebb vannak egymáshoz, mint az előző kontrollereken, így lenyomni és gyorsan váltani közöttük is egyszerűbb. Az új kontroller működés közben sem vall szégyent – de a végleges benyomásokra az embargó miatt sajnos egy kicsit még várni kell.

Az Xbox Series X konzol – ahogy az már nem újdonság – állított és fektetett helyzetben is használható. Hogy kinek melyik tetszik jobban, vagy, hogy fér el a tévé mellett / alatt, az már egyéni ízlés és berendezés kérdése. Annyi biztos, hogy élőben valóban kisebb, mint amilyennek a képeken, videókon tűnik. Egy nagyon igényes, kompakt, igazi prémium termék hatását kelti. Súlya viszont van rendesen, úgyhogy kicsomagoláskor, elhelyezéskor, mozgatáskor erre mindenképp érdemes figyelni.

Jelenleg nagyjából ennyi információ osztható meg a végleges, hazai kereskedelmi forgalomban is kapható Xbox Series X konzolról. A Microsoft igyekezett már a kibontás pillanatától egy igazi prémium eszközt prezentálni, hasonlóan például a Surface termékvonalhoz, és véleményem szerint ez sikerült is. Praktikus és sallangmentes, egyszerűen kezelhető csomag. A korábbi, előzetes programban résztvevő magazinok és videósok már sok minden mást megosztottak az új gépről. Hogy milyen a végleges konzol működés közben, mit tud a régi és az új játékokkal, arról teljes teszt is érkezik hamarosan!

További információk az Xbox Series X-ről

Az Xbox Series X konzol 2020. november 10-én jelenik meg Magyarországon, 184.999 Ft-os áron.