Xbox Series X részletek
dreampage 2020. Mar. 16.

A mai napon a Microsoft minden részletet elárult a következő Xbox konzolról. Ismeretes a Series X pontos mérete, belső felépítése, de a töltési időkről és a Quick Resume funkcióról videót is kaptunk.

Az elmaradt GDC (Game Developers Conference) helyett a Microsoft ismét egy blogbejegyzés módját választotta, hogy újabb részleteket osszon meg a következő generációs Xbox konzolról. Az Xbox Series X pontos méretét, belső komponenseinek adatait, és azt is megismerhettük, pontosan mire szolgál a gép hátulján lévő különleges méretű csatlakozó.

Az Xbox Series X minden idők legerősebb Xbox konzolja lesz, amikor megjelenik. Alapvetően úgy tervezték, hogy a játékok ne csak szebbek legyenek, de jobban is játszhatók. A gép elég erős lesz ahhoz, hogy a 60 fps képfrissítés elérhető legyen minden játék esetében, 4K felbontás mellett is. De a konzol emellett a 120 fps-t is támogatja. A Microsoft előadásában példaként a Gears 5-öt hozza fel, ami Series X-en már most is 100 fps felett fut 4K-ban, így elképzelhető, hogy a multiplayer eSport mód 120 fps-sel fog majd futni rajta. A konzol megjelenésekor a Gears 5 frissítést is kap, Xbox Series X Optimized névvel, természetesen ingyen.

Az Xbox Series X technikai adatai:

  • CPU: 8 magos @ 3.8 GHz (3.66 GHz SMT-vel) egyedi Zen 2
  • GPU: 12 TFLOPS, 52 CU @ 1.825 GHz egyedi RDNA 2
  • Processzor méret: 360.45 mm2
  • Gyártási technológia: 7nm Enhanced
  • Memória: 16 GB GDDR6 320mb adatbusszal
  • Memória sávszélesség: 10GB @ 560 GB/s, 6GB @ 336 GB/s
  • Belső tárhely: 1 TB egyedi NVME SSD
  • I/O sebesség: 2.4 GB/s (Raw), 4.8 GB/s (tömörítve, egyedi hardveres kitömörítő blokkal)
  • Tárhely bővítés: 1 TB-os bővítő kártya (NVME, megegyezik a belső tárhellyel)
  • Külső tárhely támogatás: USB 3.2 csatlakozású külső HDD vagy SSD
  • Optikai meghajtó: 4K UHD Blu-Ray
  • Teljesítménycél: 4K @ 60 FPS, akár 120 FPS
  • Méretek: 151x151x301 mm

A gép hátulján lévő egyedi NVME csatlakozóba saját márkájú, de a Seagate által gyártott Xbox bővítőkártyákat lehet majd helyezni, amik 1TB méretben lesznek elérhetők (legalábbis kezdetben), és ugyanolyan sebességgel rendelkeznek, mint a konzol saját, belső tárhelye. Erről képet is közzé tettek:

Hogy mennyire gyors ez a tárhely-technológia, azt egy videóval demonstrálják. Az alábbi videón a State of Decay 2 játék töltési ideje látható, a baloldalon az Xbox One X, a jobboldalon a Series X.

A videó alapján a nyílt világú játék teljes töltési ideje körülbelül:

  • Xbox One X: ~50 másodperc
  • Xbox Series X: ~9 másodperc

Egy másik bemutatott funkció a Quick Resume, ami több, egyidejűleg felfüggesztett játék azonnali futtatását teszi lehetővé. Vagyis bármikor félbehagyhatunk egy játékot, átléphetünk egy másikba, azt is félbehagyva egy harmadikba, és így tovább, akár három-négy játék állapotát egyszerre tárolva. A játékok állapotát a konzol a villámgyors SSD-re menti, így az kikapcsolás után is megmarad.

Ezt az extrém sebességet az új, Xbox Velocity Architecture nevű tervezés teszi lehetővé, ami a Microsoft mérnökei szerint a Series X egyik leginnovatívabb funkciója. Nem szimplán arról van szó, hogy a játékok gyorsabban töltenek, hanem arról is, hogy a fejlesztők akár 100 GB adathoz is hozzáférhetnek azonnal. Így még nagyobb és szebb nyílt világú játékokat lehet létrehozni, például. Ezekben a játékokban az elemeket iszonyú gyorsan kell betölteni, a Series X-et pedig kifejezetten erre tervezték. Minden eleme (szoftver és hardver egyaránt) a gyorsaság köré épül.

Ehhez hozzátartozik a gyors és pontos irányítás is, ami a vezeték nélküli kontroller, a konzol és a tévé közötti minél gyorsabb kapcsolatot jelenti. Minél kisebb a késés egy gomb lenyomása, és a képernyőn megjelenő hatása között, annál érzékenyebb, jobban játszható egy játék. A számos új technológia (HDMI 2.1, ALLM, VRR, DLI), plusz a még magasabb képfrissítés soha nem látott módon sima és érzékeny játékokat eredményez majd.

Az eredeti, angol nyelvű cikkben további részletek olvashatók például a hardveres gyorsítású DirectX Raytracing technológiáról (Minecrafttal illusztrálva), a Gears 5 Series X változatáról, és korábban már tárgyalt témákról, mint például a visszafelé kompatibilitás.

Az Xbox Series X jelen állás szerint 2020 őszén jelenik meg világszerte.

[forrás: Xbox Wire]