Xbox helyett Surface? A Felhőalapú Játék lehet a megoldás
dreampage 2021. Dec. 01.

Manapság nem könnyű Xbox Series X konzolhoz jutni, így aki bele akar kóstolni az újgenerációs játékélménybe, gondban lehet. Vagy mégsem: az Xbox Cloud Gaming (Béta) jó alternatíva lehet akár Microsoft Surface eszközökön is.

Amikor a Microsoft bejelentette, hogy az Xbox csapat „konzol minőségű felhőalapú játékszolgáltatást” fejleszt, a többség szkeptikus volt az üggyel kapcsolatban. Vannak ugyanis olyan, technikai jellegű problémák, amiket nagyon nehéz leküzdeni az online streamelt játékok tekintetében. Az Xbox Felhőalapú Játék azonban sikeresen elindult, és bár egyelőre továbbra is bétaverzióban érhető el, már bárki kipróbálhatja, és ehhez erőgépre sincs szükség.

Aki rendelkezik Xbox Game Pass Ultimate tagsággal, az bármilyen eszközön, így Windows PC-n és táblagépeken is egyszerűen használhatja a Cloud Gaming (Béta) szolgáltatást. A rendszer lényege, hogy a streamelt játékok nem a helyi hardveren futnak, hanem a Microsoft Azure adatközpontokban, dedikált Xbox Series X szervereken. Vagyis a játékok next-gen verzióit láthatjuk, minden grafikai fejlesztéssel, magasabb képfrissítéssel, és gyors töltési időkkel, amiket egy tényleges Series X konzolon is kapnánk. Csakhogy ehhez elég akár egy laptop vagy táblagép (például a Microsoft Surface termékvonal bármelyik darabja), és egy hozzá párosított Xbox kontroller.

Az eredmény, hogy akár egyetlen gombnyomással elindíthatjuk a Felhőalapú Játékban elérhető több, mint 100 játék bármelyikét, és nem kell azon aggódni, hogy a hardverünk ereje bírni fogja-e. Ugyanúgy játszhatunk multiplayert is másokkal, akár konzolon, vagy a felhőből játszanak ők is. Sok felhőalapú játék az érintőképernyős vezérlést is támogatja, így ezekhez még kontrollerre sincs szükség, ha rendelkezünk egy érintőképernyős laptoppal vagy táblagéppel.

Az Xbox Felhőalapú Játékszolgáltatás Microsoft Edge böngészőből indítható a https://xbox.com/play oldalon, vagy a Windows PC-re és táblagépekre letölthető Xbox alkalmazásból. Ez utóbbiban elég, ha csak ráklikkelünk/koppintunk a „Felhőalapú Játék” gombra, és máris megjelenik az összes, felhőből elérhető Xbox cím. Game Pass Ultimate tagsággal ezek a játékok korlátlanul játszhatóak, a felhőben sincs időhatár vagy bármilyen más korlátozás. A képminőség 1080p és 60 fps, a Microsoft pedig már teszteli az új Clarity Boost funkciót, amivel még tisztább, élesebb képet kapunk a felhőn keresztül.

Az újgenerációs élmény tehát karnyújtásnyira, pontosabban egy Xbox Game Pass Ultimate előfizetésnyire van, hardveres értelemben pedig már nem vagyunk az Xbox Series X-hez kötve. Felhőalapú játékkal mindenki kipróbálhatja a legnagyobb játékokat, köztük a legfontosabb exkluzív élményeket (Forza Horizon 5, Halo Infinite), számítógépeinkre vagy táblagépeinkre pedig a Series X élmény képét kapjuk.

Az Xbox Game Pass Ultimate tagságról minden információ megtalálható itt:

https://www.xbox.com/hu-HU/xbox-game-pass

Az Xbox Felhőalapú játékról pedig itt:

https://www.xbox.com/hu-HU/xbox-game-pass/cloud-gaming

A Microsoft Surface eszközök hivatalos honlapja:

https://www.microsoft.com/hu-hu/surface