[E3] Vigor bejelentés
dreampage 2018. Jun. 12.

Xbox One exkluzív játékot fejleszt a Bohemia Interactive. A Vigor egy ízig-vérig túlélőjáték lesz, amiben a taktika és az ész többet számít majd, mint a puszta harc. Érdekes megközelítése ez a poszt-apokaliptikus műfajnak.

Ez nem battle royale. A Bohemia Interactive (DayZ, ArmA) nem győzte ezt hangsúlyozni, miután a magyar idő szerint éjjel megtartott Inside Xbox adásban leleplezték az új Xbox One exkluzív játékot. A veterán csapat új produkciója, a Vigor egy túlélőcím, ami bár multiplayer, nem a manapság oly divatos trendet erősíti. Ebben a játékban a túlélés, a fegyverek és eszközök összegyűjtése a legfontosabb, nem a másokra való vadászat. Aki más játékossal találkozik, és harcba kezd vele, mindent elveszíthet.

Norvégia, 1991. A világban nukleáris háború tört ki, Európa délebbi részei mind elpusztultak. Skandinávia túlélte az öldöklést, és a túlélők számára egyfajta menedékké vált, hiszen a természet itt még érintetlen. De csak az – a civilizáció ugyanis összeomlott, a megmaradt emberek pedig a túlélésért küzdenek. Itt csak a kegyetlenek vagy a ravaszok maradnak életben.

A Vigor egy online multiplayer játék, amelyben saját menedékházunkból indulhatunk útnak, hogy erőforrásokat, fegyvereket és felszereléseket gyűjtsünk. Egy térképen 8-16 játékos játszik egyszerre, akiknek nem feladata megölni egymást. Ám ezt megtehetik, és aki meghal, mindent elveszít, amit addig összegyűjtött, és nem vitte vissza a menedékházba. A játék abban is más, mint a battle royale műfaj, hogy itt bármikor távozhatunk a pályáról a kijáratokon. Ha tele a hátizsák, vagy úgy érezzük, eleget gyűjtögettünk, visszatérhetünk a központi helyünkre, és a megszerzett dolgokkal fejleszthetjük a házat. Ez a Vigor előrehaladási rendszere: nem XP, hanem az összegyűjtött holmik alapján fejlődünk, és egyre komolyabb házunk, erődítményünk lehet.

A központi ház nem vész el, amit ide visszahozunk, az megmarad. De a harctéren vigyázni kell, mert ha ott valaki megöl, akkor az addig összegyűjtött cuccaink elvesznek. Ez a kiszámíthatatlanság adja a játék izgalmát, no és persze Norvégia festői tájai, erdői, hegyei, és az összeomlott társadalom sötét hangulata.

A Vigor tehát teljesen új játék, nem folytatás, és nem egy korábbi Bohemia-cím mellékága. Idén nyáron már játszhatunk is vele az Xbox Game Preview program keretében, a végleges megjelenésre pedig valamikor 2019-ben számíthatunk, kizárólag Xbox One-on.