Magyarországon is elindult az Xbox Design Lab
dreampage 2022. Jun. 09.

Megújult, kibővült, és még több régióban vált elérhetővé az Xbox Design Lab szolgáltatás. Június 9-től a magyar játékosok is tervezhetnek és rendelhetnek maguknak egyedi Xbox kontrollert a hivatalos weboldalon keresztül.

Évek óta az egyik legizgalmasabb és legnépszerűbb Xbox szolgáltatás a Design Lab, amellyel bárki tervezhet magának egyedi színekből összerakott kontrollert, amelybe akár a saját nevét is belegravíroztathatja. Bár sok országban eddig is elérhető volt, Magyarországon sajnos mindeddig nem lehetett igénybe venni ezt a lehetőséget. Szerencsére ez most megváltozott: az Xbox Design Lab 2022. június 9-től több új régióban, köztük hazánkban is elérhetővé vált.

Mi az az Xbox Design Lab?

A magyarra talán Xbox Tervezői Laborra fordítható című szolgáltatás lényege egyszerű: egy könnyen áttekinthető menü segítségével bárki, aki bejelentkezik az Xbox.com oldalon, virtuálisan összerakhat magának egy Xbox kontrollert, tetszőleges színekből kiválasztva a különböző alkotóelemeit. Az így megtervezett kontrollerre extrák is kérhetők, például gumírozott külső és belső markolat, fényesen csillogó ravaszok és d-pad, vagy egyedi szó bevésése a kontroller elejébe – az így elkészült eszköz valóban egyedi, a sokmillió kombinációnak köszönhetően pedig garantáltan nincs két egyforma.

Az egyedileg tervezett kontrollerek természetesen mindennel rendelkeznek, amivel a boltban kapható Xbox kontrollerek: konzolhoz és PC-hez is használhatók, van bennük Bluetooth és 3.5 mm-es jack csatlakozó, rezgő ravaszok, és a legújabb Xbox Series X|S dizájnnak megfelelően Megosztás gomb is. További érdekesség, hogy az Xbox Design Lab kontrollerek részben újra felhasznált műanyagból készülnek, így ez a lehetőségekhez képest környezetbarát megoldásnak is tekinthető.


Hogyan működik?

Az Xbox Design Lab szolgáltatás a https://xboxdesignlab.xbox.com/hu-hu oldalon érhető el. A Microsoft-fiókunkkal bejelentkezve máris hozzáláthatunk a saját kontroller összerakárának.

A felület jobb oldalán láthatók a kontroller összetevői, ezeket egyenként lenyitva lehet hozzájuk színt, vagy opcionális extrát választani, például gumírozást a markolatra, vagy metálfényű színeket a ravaszokra és a d-padra. A kép bal oldalán látható a kontroller előképe, ez valós időben frissül, amint színt váltunk valahol, így mindig láthatjuk, hogyan nézne ki az aktuális konfiguráció.

Az Xbox Design Labben a következő alkatrészek színe állítható. Az extrák minden esetben felárasak, ezt a menüben jelzi is a rendszer:

  • Test (felső borítás)
  • Hátsó borítás
  • Opcionális gumírozott külső és belső markolat (feláras)
  • Ütközőgombok (LB, RB)
  • Ravaszok (opcionálisan metálfényű színekben is)
  • D-pad (opcionálisan metálfényű színekben is)
  • Analóg karok
  • ABXY gombok
  • Középső gombok (Menü, Nézet és Megosztás)

Az összeállított kontrollerről látványos előnézet is kérhető a Terv előnézete gombra kattintva.


A megrendelés menete

Ha végeztünk az egyedi kontroller megtervezésével, a felület alján látható Megrendelés gombra kattintva lehet véglegesíteni azt. Fizetni bankkártyával lehet (Euróban), a megadott címre pedig néhány hét alatt megérkezik a saját magunk által megálmodott új kontroller. A képernyő jobb felső sarkában lévő profil ikonra kattintva érdemes először bejelentkezni, postázási címet és bankkártya adatokat megadni a megfelelő menüpontokban (Címjegyzék, Tárolt fizetési módok).

Ha elégedettek vagyunk a kontroller kinézetével, akkor az előnézet lapon a Hozzáadás a kosárhoz gombbal tudjuk előkészíteni a megrendelésre, majd ott véglegesíthető a megrendelés és a fizetés. Az eszköz végső ára attól függ, mennyi extrát választottunk rá (például mintás borítás, fényes ravaszok és d-pad, gravírozás).

Az Xbox Design Lab nemcsak arra kínál tökéletes lehetőséget, hogy új kontrollert rendeljünk, hanem arra is, hogy az egy valóban egyedi darab legyen – akár a saját nevünket belevésve. Ideális szolgáltatás gyűjtőknek, vagy azoknak, akik egy-egy játék vagy más téma alapján készítenének egyedi összeállítást. A tervezőfelülettel bátran lehet játszani, kötelezettséggel nem jár, így mindenkinek ajánlható, hogy próbálja ki, és keressen egyedi, izgalmas új kombinációkat.