Xbox frissítések a láthatáron
dreampage 2017. Jan. 16.

Hamarosan megérkezik a Windows 10 következő nagy frissítése, a Creators Update, vele együtt pedig az Xbox One és az Xbox Live is új lehetőségekkel bővül. A Microsoft a napokban részletezte, mire lehet számítani a közeljövőben.

Néhány hónapon belül megérkezik a Windows 10 rendszer soron következő nagy frissítése. A korábban csak Redstone 2 kódnéven futó bővítés végül Creators Update néven lesz elérhető, és míg elsősorban az operációs rendszert érintik a változások, az Xbox One sem marad ki belőle. Kapunk néhány új funkciót, melyeket a Microsoft a múlt hétvégén vázolt fel, de a következő hetekben további részletekre lehet számítani. Ezek várnak ránk 2017 első félévében.

Beam integráció

A Microsoft tavaly augusztusban vásárolta fel – tisztázatlan összegért – a Beam platformot, ami a Twitch-hez, vagy a YouTube Gaminghez hasonlóan játékok élő közvetítését teszi lehetővé. Ebben a rendszerben az a jó, hogy a többieknél alacsonyabb késésű, szinte azonnali közvetítést tesz lehetővé, illetve az adatfolyam nemcsak egy irányú lehet, a nézők interaktív módon befolyásolhatják az eseményeket. A http://beam.pro címen elérhető oldal hamarosan megújul, még gyorsabb és áttekinthetőbb lesz, és Microsoft fiókkal is beléphetünk majd.

Ennél fontosabb, hogy a Beam teljes egészében beépül az Xbox One rendszerbe, és külön app elindítása nélkül, egyetlen gombnyomással indíthatunk élő közvetítést. Az Xbox Guide-ot megnyitva a menü szerves része lesz a Beam, így sokkal könnyebben oszthatjuk majd meg az adást másokkal. Windows 10 játékosok a Windows + G lenyomásával, közvetlenül a Game Barról indíthatják majd az adást.

Windows 10 Game Mode

Ahogy azt már a Project Scorpio cikkben is írtam, a Game Mode lehetővé teszi, hogy játékok futtatása esetén a számítógép úgy rendezze át a felhasznált erőforrásokat, hogy azok a játék minél nagyobb teljesítményét szolgálják. A Microsoft végre hivatalosan is bejelentette ezt a funkciót, és ami még jobb hír, hogy az összes PC-s játékra vonatkozik, nemcsak a Windows 10 Áruházból letöltött címekre. Így mindenki, akinek Windows 10 van a gépén, a frissítés után jobb teljesítményt élvezhet. A rendszer Xbox One-on már működik, lehetővé téve, hogy a készülő játékok még jobban fussanak.

Gyorsabb, jobb Guide

Ráncfelvarrást kap az Xbox One-on elérhető Guide menü. Frissítés után nem kettő, hanem egyetlen gombnyomással hívható majd elő, és több funkciót kezelhetünk róla, mint most. Például gyorsabban kezelhető lesz a Game DVR, közvetlenül a menüből állíthatjuk be a felvételek hosszát, kezelhetjük a rögzített képeket és videókat, de megújul az achievement lista, a Gamerscore ranglista, és több más funkció is, amikhez ezentúl nem kell elhagyni a játékot.

Közösségi javítások

Áttekinthetőbb lesz az Activity Feed (üzenőfal), további funkciókat kapnak a klubok és az LFG (Looking For Group), hogy még könnyebb legyen játékostársakat találni Live-on.

Xbox Live Arena

Ez az új platform lehetővé teszi e-sport bajnokságok szervezését közvetlenül Xbox Live-on, anélkül, hogy más rendszerbe kellene regisztrálni. Ezt az új rendszert a profi e-sport szervezők, mint például az ESL és a FACEIT is használni fogják, tehát rendes, hivatalos bajnokságok is lesznek. Saját, egyedi bajnokságokat is létre lehet majd hozni, ahová barátokat és klubtársakat hívhatunk. A bajnokságok végén az eredmények automatikusan rögzülnek, és meg lehet osztani őket Xbox Live-on és a közösségi hálózatokon. Az első két játék, amelyik támogatja ezt a platformot, a World of Tanks és a Killer Instinct lesznek.

A fentiek még nem jelentik a teljes listát – a Microsoft a következő hetekben, hónapokban további részleteket közöl majd az Xbox One-t és a Windows 10-et érintő változásokról.